ישנן מחלוקות סביב הקשר בין יין ובריאות. מצד אחד מדובר במשקה אלכוהולי, אך מצד שני ישנם רבים שטוענים שהוא תורם לתפקוד הלב ואריכות ימים. עדויות לכך הולכות רחוק עד ימי הרמב”ם שדיבר על סגולותיו הרפואיות.
אז מה באמת התרומה של יין לבריאות? האם היא יותר חיובית או שלילית?
הקשר בין יין לבריאות קיים עוד בתקופת החרטומים במצרים כ-2,000 שנה לפני הספירה, אז יין שימש כתרופה להורדת חום או חיטוי פצעים. ממצאים לשימוש אחר ביין נמצא בהמשך ביוון, רומא וימי הביניים, אז שימש לחיטוי מי שתיה, ניקוי פצעים, בעיות עיכול ועוד. היפוקרטס, אבי הרפואה , דגל בתועלת הבריאותית של היין, וכך גם מלכי בבל, רופאים פרסיים ונזירים קתולים, ואצלנו בתלמוד: “בכל מקום בו חסר יין התרופות הופכות לנחוצות”.
בשנים האחרונות החלו מחקרים רבים שהצליחו להוכיח סגולות רפואיות של היין ויתרונותיו, ובכך לבסס בעזרת מדע ורפואה את מה שעשתה האנושות שנים רבות.
ביין עשרות רכיבים, אך לכמה מהם יכולות מדהימות:
1. נוגדי חמצון (פּוֹליפֶנוֹלים) – הפוליפנולים מגיעים בעיקר מקליפת הענב (מקור הטאנינים), אך גם מתהליך ייצור היין. ישנם סוגים רבים אך הבולטים בהם: פלבונואידים ורזברטרול שהם נוגדי חמצון חזקים במיוחד. נמצא כי הרזברטרול מונע נזק לכלי הדם, מפחית את רמות הכולסטרול ותורם לדילול הדם (ובכך מונע היווצרות קרישי דם). בכלליות, נוגדי חמצון מעכבים היווצרות טרשת עורקים, ובנוסף ההשפעה על הרחבת כלי הדם היא זרימה תקינה של הדם וכתוצאה מכך לירידה בלחץ הדם. מכאן ניתן להבין כי יינות בעלי טאנינים רבים יותר יהיו בריאים יותר.
2. אלכוהול- למרות השם הרע שיש לאלכוהול כאשר נצרך בכמויות גדולות, במידה והוא נצרך בכמות מדודה, הוא יכול לתרום בעיכוב היווצרות טרשת העורקים כפי שצוין קודם. בנוסף האלכוהול מגדיל את הסבילות לגלוקוז ומגביר את הרגישות לאינסולין – דבר העוזר לשמור על רמות הסוכר ומגן מפני סוכרת.
3. מלטונין – המלטונין הוא הורמון שינה, הוא מופרש באופן טבעי מהמוח בכדי לעזור לנו להירדם ולהישאר בשינה. ישנם יינות אדומים בעיקר מסוג קברנה סובניון, מרלו וסנג’ובזה שמכילים מלאטונין ובכך עוזרים לנו להירדם.
אלו שלושת החומרים העיקרים שכל אחד מהם עושה פלאים בתחומו, אך שילובם יוצר הטבות נוספות:
סרטן – למרות העובדה שאלכוהול ידוע כגורם סיכון לסרטן, ישנם מחקרים מועטים, שמצאו כי שתייה מתונה של יין יכולה להקטין את הסיכון למספר סוגי סרטן, כולל סרטן המעי הגס, סרטן תאי הבסיס בעור, סרטן ריאות, סרטן השחלות וסרטן הערמונית.
שיפור המטבוליזם – שיפור חילוף החומרים. מספר סקירות סיפקו עדות לכך שצריכה מתונה של יין עשויה למנוע תסמונת מטבולית ואת סיבוכיה (השמנה, סכרת מחלות לבביות ועוד).
כלל היתרונות שרשמנו בתחילת הכתבה בדגש על נוגדי החמצון נמצאים ביינות אדומים יותר מיינות לבנים. לכן ההמלצה הינה לשתיה של יינות אדומים. כעת יש להקפיד על יינות יבשים ככל האפשר (כלומר סוכר בריכוז נמוך). ככל שהיין אדום ומר יותר- כך הוא יותר עשיר בנוגדי חמצון ורסברטרול ולכן בריא יותר.
חוקרים מאוניברסיטת דיוויס בקליפורניה בדקו והגיעו למסקנה שהזן העשיר ביותר בפלבונואידים (נוגדי חמצון חזקים), הוא הקברנה סובניון ואחריו הפטיט סירה (גם המרלו והפינו נואר היו בחמשת המובילים).
לסיכום נחפש יינות אדומים, יבשים בעלי טאנינים רבים ואחוז אלכוהול נמוך (מתחת ל 13%), אבל בסופו של יום, הכל עניין של טעם. אין סיבה לשתות יין ולסבול. מי שאוהב יין מומלץ לו כוס אחת ביום ו…לבריאות!
שתפו עם חברים