מה זה יין?

נתחיל בהגדרה היבשה והמשעממת. יין הוא משקה אלכוהולי העשוי ממיץ ענבים מותסס ,כלומר בשלב מסוים ענבים נמחצו,  נוצר נוזל שמכונה תירוש, התירוש עובר תסיסה,  הסוכר במיץ הפך אלכוהול, וכך נוצר יין.
טכנית ניתן להכין יין ממגוון פירות כמו  רימונים, בננות, שזיפים ועוד, אולם ההגדרה של יין היא אך ורק מענבים (למה ענבים? נסביר בפרק הבא).

יין הוא המשקה האלכוהולי הראשון שיוצר בעולם, העדות הראשונה לכך היא בגיאורגיה לפני כ-8,000 שנה אז הכינו יין בכדים (המסורת נשמרה עד היום), ומאז יין מלווה תרבויות: רומאים ויוונים שסגדו לאל היין, מצרים ששתו רבות וקברו את  הפרעונים עם יין לטובת העולם הבא ועוד דוגמאות מרובות בהיסטוריה. 

דתות רבות מקיימות טקסים עם יין, ביהדות הוא שזור בטקסים ובכתובים: “יין ישמח לבב אנוש” נכתב בתהילים (פרק ק”ד, פסוק ט”ו) וברכת פרי הגפן  שמובדלת מכלל המשקאות, בנצרות הקדושה מגיעה מהסעודה האחרונה בה ישו מברך על היין שהוא דמו.

 בארץ ישראל גידול ענבים היה ענף חקלאות חשוב. הגפן היא אחד משבעת המינים שבהן התברכה הארץ, והמרגלים, בשובם מסיור בארץ, הביאו עמם כהוכחה לעושרה ופוריותה אשכול ענבים כה גדול עד שנדרשו שניים לשאתו כשהוא תלוי על מוט. גתות עתיקות, שבהן  יצרו ענבים בדך המסורתית של דריכה נמצאו במקומות רבים בארץ מצפון ועד דרום.

יין בימי הביניים
יין בימי הביניים
דיוניסוס אל היין
דיוניסוס אל היין
מרגלים יין
המרגלים חוזרים עם גפן
היין היקר בעולם

היין הצליח לשרוד שנים רבות ואף לבסס את מעמדו כמשקה היוקרתי של המעמד הגבוה. היין שרד את האימפריה האסלאמית ששלטה בשטחים רבים והוציאה את האלכוהול מחוץ לחוק. במסגרת החוקים נהרסו כרמים רבים שננטעו ע”י הרומאים לפני,  והיין עבר לייצור בכמויות קטנות יותר ובמקומות מסתור, בעיקר במנזרים. 
לאחר שקיעת האימפריה האסלאמית חווה היין פריחה מחודשת בכל העולם ובמיוחד באירופה במדינות  כמו: איטליה, צרפת, פורטוגל ועוד מדינות שאנו מחשבים היום לעולם הישן (לינק להסבר).
היין יצא מאירופה למקומות שונים ברחבי העולם  כמו דרום אפריקה, אוסטרליה וארגנטינה ומשם הופץ לכלל העולם. יין נוצר כיום במדינות רבות, עם סגנונות ורמות יצור שונות, מייצור שמרני ועד ייצור לפי טרנדים, ונמכר בחנויות מזון שכונתיות ועד מכירות פומביות.  המחיר הגבוה ביותר ששולם עבור עסקת יין רגיל, 750 מ”ל, היה 234 אלף דולר. שלושה בקבוקי לאפיט 1869 נמכרו במכירה פומבית של  בהונג-קונג בנובמבר 2010 תמורת 703 אלף דולר, התווית של היין נמצא בתמונה בימין, לאחר כמה שנים נמכר בקבוק של Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992  במחיר של 500 אלף דולר.

למרות נגישותו של היין, הוא עודו מקושר באיכות, יוקרה ומעמד גבוה. 

 

יצור יין בעולם לפי מדינה - שנת 2019

בגרף למטה ניתן לראות את את יצרניות היין הגדולות בעולם, הנתונים הם במיליוני הקטו-ליטר. במעבר לליטר צריך לכפול ב 100,000,000 (להוסיף 8 אפסים) כלומר איטליה שמובילה עם 47.5 מיליון הקטו-ליטר,  מייצרת 4,750,000,000 ליטר יין  (4.75 מיליארד ליטר). 
בסה”כ מיוצר כ-260 מיליון הקטו-ליטר בעולם בשנה.
ומה עם ישראל? בישראל בשנת 2019 יצרו כ-60 טון ענבי יין. כ-40,000,000 בקבוקי יין, וכ-12,000,000 בקבוקי תירוש, אחרי הורדת התירוש מעריכים שיוצר בישראל כ-30 מיליון ליטר, שהם 0.3  מיליון הקט-וליטר, זאת אומרת שאיטליה למעשה ייצרה פי 160 יותר יין מישראל…

הסיבה שיין כל כך עתיק והצליח לשרוד שנים רבות ואף לשמור על מעמדו כמשקה של המעמד הגבוה, היא הפשטות להשגת תוצר ראשוני והמורכבות  שקיימת בו במידה וצוללים לעומק. תהליך הכנת היין הוא תהליך טבעי שיכול להתרחש עם מעורבות מינימלית וכך הכינו יין בעבר. כיום כאשר האנושות התמקצעה, קיימים עזרים טכנולוגים והידע קיים, אנו יודעים להגיע לטעמים, ריחות וארומות מורכבות יותר.
אך מעבר לכך, יין הוא מלווה מעולה לאוכל, הוא חלק בלתי נפרד מבילוי, סמל סטטוס, השקעה,  עולם תוכן, סוג של סם והשילוב של כלל הדברים האלו מסביר את סוד הקסם שלו.

יין הוא עולם תוכן עמוק ומרתק, שמכיל תחומים רבים, המדריך המקוצר באתר ייתן לכם בחינם הדרכה בנושא היין לכל הרמות.  אנסה לעבור על הנושאים החשובים בסדר שלא יבלבל אף אחד. במידה ויש שאלות עצות או בקשה לנושאים נוספים נשמח לשמוע.

אהבתם? שתפו עם חברים…

Facebook
WhatsApp
Email

פוסטים קשורים:

לשתף

אני מעל גיל 18

כי בכל זאת יש חוק

אני מעל גיל 18

כי בכל זאת יש חוק

preloader