טעימת הקטלוג הירוק - שקד

הדרכת יין

נתי נעים

בתחילת שבוע שעבר הוזמנתי ל”דרך היין”  לטעימה מיוחדת במינה: הקטלוג הירוק של “שקד”. מדובר באירוע חשיפה ל-42 יינות מיובאים מרחבי העולם שמוגדרים: אורגנים ו/או טבעים ו/או ביו-דינמים.
אז למי שהיה ספק, המגמה הירוקה כבר כאן: באנרגיה, חקלאות, תשתיות ועוד… אז ברור שהיא תגיע גם לעולם היין, והפעם בניגוד לרוב המגמות בתחום היין ,מי שמוביל אותה הוא דווקא הדור הצעיר “הפחות מנוסה” , בחסות המגמה הזו צומחים להם מושגים כמו  יינות אורגנים, יינות טבעים או יינות ביו-דינמים.
יינות מהקטגוריה הזו מבוקשים בניו יורק (ועוד כמה ערים בעולם) כבר כמה שנים אך לאט לאט הטרנד מגיע ארצה ותופס תאוצה ויש מי שמבין זאת ולוקח חלק בתהליך. משפחת שקד החליטה להרים את הכפפה ולהוסיף לארסנל היבוא שלה  42 יינות “ירוקים”. היבוא מגיע ממספר מדינות, ובעלי אופי ומנעד שונה אחד מהשני, חלקם בטעמים שמאוד מוכרים לנו וחלקם יתנו לנו חווית יין שלא דומה לשם דבר שניסנו בעבר.

קצת סדר ומושגים...

יש הרבה מושגים בתחום בוא ננסה לעשות קצת סדר ולהבין מי נגד מי..
יין אורגני – יין שיוצר מכרמים שעונים על ההגדרות של כרם אורגני, ואז בטח תשאלו מה ההגדרות האלו?  איסור על שימוש כימיקלים (דשנים,קוטלי עשבים, הדברה, הורמוני גדילה). בכדאי להיות אורגני כרם צריך להיות “נקי” למשך תקופה ואף ששכינו יהיו כרמים אורגנים. כמובן שגם תהליך הייצור צריך להיות ללא חומרים אלו.
יין טבעי –   מדובר ביין במינימום התערבות בתהליך יצירת היין, בהם אין להוסיף חומרים ולתת לטבע לפעול כמה שיותר ללא התערבות ומינימום טכנולוגיה. 
יין ביודינמי – “החמרה”  יינות אורגנים, בהם רואים  את הכרם  כחלק ממערכת גדולה הכוללת את  מחזורי הירח, אסטרולוגיה ועוד דברים שלעתים נשמעים מוזרים אך עם חושבים על זה, היהדות פועלת כך שנים רבות.

ומה קשור יינות כתומים? בשל הרצון ביינות טבעים ליצור יינות עם מינימום התערבות ולרוב באשכלות שלמים ועם הקליפות נוצר היין הכתום, (פוסט בנושא יינות כתומים, אני מזכיר: מכינים בשיטה של יין אדום אך עם  מענבים ירוקים).

איך יכול להיות שיינות אורגנים או טבעים מכילים ביסולפט? ישנו תקן שמאפשר רמה מסיומת של ביסוטפלט (שתפקידו לשמר את היין ולמנוע התחמצנות) אך עדין גם אם ההחלטה היא לא להוסיף ביסולפט יכול להיות שהיין עדין יכיל מעט,  משום שנוצר כתוצר לוואי בתהליך התסיסה, במקרים כאלו נראה על בקבוק היין “ללא תוספת ביסולפט” אך ברכיבים נמצא את הביסולפט. בכל מקרה בכדי להיות יין אורגני/טבעי לא יכול להיות יותר מ-30 PPM ביסולפט ביין בכלל שלבי תהילך הייצור.

רבים מהאנשים חושדים שכאבי הראש שיש להם מיינות הם בגלל הביסולפט , הדבר יכול להיות נכון אך צריך לזכור שבפירות יבשים יש ריכוז גבוהה פי כמה וכמה מיין של ביסולפט, לכן אם לא כואב לכם הראש לאחר פירות יבשים כנראה הסיבה לכאב ראש לאחר שתית יין היא לא זו אלא פשוט חוסר בנוזלים (מים).

אז למה בעצם?

ישנם הרבה סיבות למדוע לעבור לצריכה ירוקה יותר, לא רק ביין  אלא בכלל התחומים  אבל פה ננסה להתמקד באהבתנו: היין.  ראשית ההבנה שאנחנו  צריכים לשמור על כדור הארץ בשביל שיהיה לנו ולנכדים שלנו איפה לחיות. דבר שני הרצון לדעת מה בדיוק אנחנו מכניסים לגוף שלנו, במקרה של יינות “ירוקים” אנחנו יכולים לדעת בוודאות שאין התערבות של כימיקלים ואנחנו מקבלים פרי בצורתו הנקייה ביותר.
עכשיו לאחר כל זה צריך לחדד ולהגיד שלא מדובר ב”יין בריא” זהו עדין משקה אלכוהולי שיש לצרוך במתינות, אך למעשה כל אחד יכול לעשות משהו טוב לעצמו ולכדור הארץ בזמן שמזמינים יין. 

בזמן טעימה/רכישה של  יין טבעי/אורגני קיימים מספר תחומים שיש לבחון ולא להתפשר  בהם:
1. טעים –  הדבר הכי חשוב זה היין יהיה לנו טעים, אם אנחנו לא נהנה ממנו אז אין באמת אין טעם להזמין ולא משנה כמה טוב זה עושה לסביבה.
2. איכות – לפעמים יינות טבעים מאופיינים בארומות יותר פראיות ויש המתארים כ”פאנקי” “אורווה” ועוד כמה תיאורים, הדבר לא נותן פתח ליצור יינות עם פגמים או פחות איכותיים,  היצרנים הוותיקים מייצרים יינות מדויקים ואיכותיים ולא נדע שהם טבעים בטעימה עיוורת.
3. עלות-  לייצר יין אורגני/טבעי יקר יותר, לכן ישנם מקרים בהם היינות יקרים יותר, במקרים מסוימים זה זניח ואף ישנם מקרים  בהם המחיר זהה. כל אחד צריך להחליט מה הגבול התוספת שהוא מוכן לשלם.

היתרון בטעימה  דרך חברת שקד  הוא שהיינות כבר עברו את הסינון של חברה שמתמחה ביבוא יינות,כלומר  תסמכו על חברת שקד שעושה זאת כבר עשרות שנים שמצאה יינות שעונים על כלל הדרישות האלו, ומשיחות אישיות אני יודע שהם ניסו מאות יינות ובסוף הוחלט על 42 יינות שיגיעו לארץ ביבוא ה”ירוק”. לא נרחיב על כל ה-42 היינות שהיו באותו ערב אלא על כמה כוכבים שאני אישית אהבתי (שאר הטועמים אף הסכימו איתי ברוב המקרים)

טל שקד בפתיחת הטעימה

פליזון פט-נט לבן

פט-נט  או בהרחבה Pétillant Naturel (בתרגום מבעבע טבעי) כלומר יין שמתסיס ספונטנית ומסיים את תהליך התסיסה בתוך הבקבוק וכך נוצרים בועות (גזים), ניתן לקרוא לפט-נט השמפניה של העניים או הבירה של העשירים תחליטו אתם מה נשמע יותר טוב.
יין אורגני, שמגיע מספרד וליתר דיוק איזור קואנקה, קסטייה לה מנצ’ה , עשוי 50% סובניון בלאן, 50% ורדחו, סחיטה עדינה, תסיסה במכילי נירוסטה ואז מעובר לבקבוק. היקב BODEGAS ALBERO נמצא באיזור ה D.O הצעיר ביותר בספרד.
היין קליל נעים, בעל בועות עדינות ולא מוגזמות, ארומות של פרי ירוק כמו תפוח ואגס, פירותי רענן וסיומת בינונית אך מתקתקה, יין לקחת לברכיה או לים ולהנות ממנו גם בלי אוכל. מחיר  79.90 שקלים.

דידו - ונוס לה אוניברסל - לבן

יין מיקב ונוס לה אוניברסל מאיזור ספרד, D.O מונטסאנט . זהו יקב  יקב שמנוהל ע”י בני זוג שכל אחד מהם  ממשפחה של ינניים. הכרמים מנוהלים בשיטה האורגנית והיין הזה בנוסף להיותו אורגני גם טבעי. עשוי 50% מקבאו 40% גרנאש בלאן 10% קסרלו, 14 חודשים בחבית ועבר תסיסה מלולקטית. הגפנים בוגרות ועוברות השרייה על הקליפות , תסיסה על שמרי בר. ארומות של אגס, תפוח,אפרסק, דבש,וניל, חמאה, ומינרלי. גוף עגול ונעים. מקבאו מורגש מאוד וגם החבית וביחד יוצרים שילוב מעניין מאוד, עם סיומת ארוכה ומלטפת. מחיר 130 שקלים.

טארונג'ה

הכתום הכי מוצלח מאותו ערב ,הייתה תחרות צמודה מאוד  אך היין הצרפתי מדומיין לאפאז’ ניצח את השאר הכתומים.  היקב משפחתי ממוקם בדרום צרפת, היינן ז’אן מרק לאפאז’ מפורסם באיזור הרוסיון במיוחד בהתמחות בזני האזור. היין כתום וטבעי,  עשוי מ 50% גרנאש גרי, 40% מוסקט, 10% ויוניה, תסיסה בחביות עץ פתוחות חלק עם השזרות באשכולות שלמים, מגע של כשבועיים עם הקליפות על מנת לקבל את הצבע הכתום, התיישנות  של כ-8 חודשים בחביות עץ ובניית בלנד לפני הביקבוק. ארומות קלאסיות של יין כתום:  הדרי, מינרלי, ודבש  אפשר לעצום את העיינים ולדמיין את הכפר והחווה עם היין הזה ,נעים מאוד, חומציות קלילה עד לא מורגשת, יין כתום קלאסי למי שרוצה לנסות .

סבלה - דומיין דו מורטייה

דומין דו מורטייה  נמצא בצרפת, באפלסיון סנט ניקולא דה בורגייל בעמק הלואר, היקב בעל 160 דונם כרמים  שבכולם מקפיד על חקלאות אורגנית. היין הזה הוא גם טבעי וגם אורגני, עשוי מ-100% קברנה פרנק מגפנים בוגרות על אדמת סחף, השרייה של גרגרים שלמים במשך 16 יום ותסיסה ספונטנית ללא הוספת שמרים. התוצר הסופי הוא קברנה פרנק מאוד אלגנטי, מדויק, והמון פרי. ארומות של  דובדבן, תות, שזיף קסיס, תבלינים מתוקים ורמיזות קינמון, הטעם הוא בדיוק למה שמצפים מהריח, בעל טאנינים רכים ועגולים, סיומת ארוכה ומלטפת, קברנה פרנק שונה ממה שיש בארץ הכיוון פה הוא יותר פירותי קלאסי וחד.  מחיר 139 שקלים.

טן, יקב אפרוס

היין  אורגני וביודינמי, היקב  אחד החלוצים בתחום מפורטוגל (וינו ורדה), הכל נעשה ביקב באופן ידני וללא שימוש בחשמל באופן המדמה עשיית יין בימי הביינים. היין “טן” עשוי מ100% לוריירו, השרייה קצרה על הקליפות ותסיסה במכילי נירוסה, מהיין הזה יוצרו כ-8,000 בקבוקים בלבד.
יין עגול, מעניין, בעל ארומות של הדרים, תפוח, אפרסק,והמון מינרלים, חומצי קליל ובשילוב מתיקות. יתאים באופן מושלם למאכלי ים או סושי. מחיר 79.90 שקלים.

זאת הייתה טעימה מרתקת, הסגנון עשיה שם את הפרי במרכז ומציג יינות ממגוון סגנונות, חלקם יינות מיוחדים שלא נתקלים ביום ביום: כתומים, פט-נט, אדומים בארומות פורט ועוד.. והחלק השני הוא יינות “רגילים” סירה, קברנה ,מרלו..  שבטעימה עיוורת לא בטוח שהיינו מרגישים שמודבר ביינות טבעים/אורגנים אבל אבל אלו יינות עם אג’נדה ואידאולוגיה של לעשות קצת יותר טוב לכדור הארץ ולגוף שלנו. 
אם אתם רוצים לנסות משהו מיוחד או אם אתם רוצים לעשות קצת טוב (לכם ולכדור הארץ), תנסו בפעם הבאה יין טבעי/אורגני.
תודה לשקד על ההזמנה ועל הרמת הכפפה בתחום כ”כ חשוב. את היינות ניתן למצוא ברשת דרך היין או במגוון מסעדות.

לשתף

אני מעל גיל 18

כי בכל זאת יש חוק

אני מעל גיל 18

כי בכל זאת יש חוק

preloader