בלנד מול זני

אז מה ההעדפה שלכם, יין זני או בלנד? תחילה נסביר קצת על ההבדל ועל ההגדרות?

יין זני

זהו יין שעשוי מלפחות 85% מאותו זן ענב. כלומר יין שיש בו 86% קברנה סובניון ו-14% סוג אחר (מרלו, או ערבוב זנים רבים) יוגדר יין זני של קברנה סובניון.
ישנם מקרים רבים שהיינן מחליט ליצור יינות זנים מלאים כלומר עם 100% מאותו זן.

בלנד

בלנד או בשמו התקני  יֵין מִמְסָךְ , הינו שילוב של מספר זני ענבים, כך שאין זן  שעולה על 85% בבלנד. לדגומה 50% קברנה 50% מרלו או 70% שרדונה 30% עוד מספר זנים. 

למה בכלל צריך לערבב זני ענבים שונים?

אומנות יצירת הבלנד היא יצירת מוצר סופי שלם שגדול מסך חלקיו, כלומר לעשות 1+1 ולקבל הרבה יותר מ-2.
שילוב זנים שונים מאפשר ליינן חופש פעולה ביצירת היין: זנים שונים מחפים על נקודות חולשה זה של אחרים, וניתן להשיג את המיטב מכמה זנים. כל יינן מחליט בשלב שונה בתהליך הייצור על הרכב הבלנד וישנם ניסיונות רבים עד להרכב הסופי, ולאחר ההחלטה על התערובת הסופית, הבלנד יכול לעבור שלב הביקבוק.
דוגמה לניהול נכון של בלנד: אם יש לנו ענב עם טעמים חזקים בתחילת הטעימה כמו פטיט ורדו נרצה אולי לערבב אותם עם קברנה פרנק בעל סיומת טובה (שחסרה לפטיט ורדו), כך כל יין תורם את חזקותיו.

נקח לדוגמה את יין הבורדו שמורכב ממרלו, קבנרה סובניון, קברנה פרנק,פטיט ורדו ומלבק.
קברנה סוביניון – נוטה להביא ליין אינטנסיביות, כוח רב ומשקל רב,טאנינים חזקים וארומות של  פירות “שחורים” ופלפל שחור.
מרלו – הטאנינים רכים יותר,  ארומות וטעמים של פירות אדומים: פטל, דובדבנים ושוקולד (מרכך את הטאנינים האגרסיבים של קברנה סובניון ומעדן אותו לשתיה)
קברנה פרנק – תורם  טעמי צמחים/עשבים ופרי אדום חזק , כמו כן  הוא בעל סיומת ארוכה שמתווספת ליין.
מלבק-  תורם את הטעמים של הפירות הכהים וצבע.
פטי ורדו – בעל חומציות גבוהה וכך ניתן לשלוט ברמת החומציות הכוללת של התערבות, בנוסף נותן צבע עז ליין.

קבנה סובניון/מרלו/קברנה פרנק הם העיקרים בבלנד ופטי ורדו ומלבק מגיעים באחוזים קטנים מאוד בכדי לאזן צבע/טאנינים/חומציות וטעם, כך יינן מחליט לפי התכונות של כל ענב, איזה להכניס ומה יהיו היחסים.

ליין חד זני מספר יתרונות בפני עצמו, הוא מאפשר לנו להבין את המאפיינים של כל זן (התנהגות של קברנה סובניון מול קברנה פרנק ,האבא קברנה פרנק מתנהג שונה בטעמים ובצבע מבנו הקברנה סובניון) . בנוסף ייצור יין זני עוזר לבודד את כלל רעשי הרקע ולהבין את ההשפעות של הטרואר על יצור היין הסופי לדוגמה שרדונה מארה”ב יהיה בטעמים שונים משרדונה מאירופה. 
חשוב לציין כי בעולם הישן יש תקנות המגבילות את אפשרויות המיזוג, לדוגמה הענבים האדומים המותרים בריוחה בספרד הם טמפרנילו, גרציאנו ומזואלו, ולכן יין אדום של ריוחה יכול להיות רק תערובת של שלושת הזנים הללו, וייננים אינם יכולים לכלול זנים אחרים. 

קצת תמונות של תהליך בחירת הבלנד והרכבו:

בלנד יין

אילו בלנדים מפורסמים יש?

GSM

השילוב בין הזנים האדומים גרנאש, סירה ומורבדר (אלו גם ראשי התיבות: Grenache, Syrah, Mourvèdre), שמקובל מאוד בעמק הרון, התפשט עם השנים גם למדינות כמו ארצות-הברית, אוסטרליה וישראל שאף ניסו לתרגם לשם גש”ם (עובד גם כראשי תיבות בעברית). היינות שמתאפיינים במבנה מלא אך לא מכביד, טעמי פירות יער, וניל, בשר מעושן, עשבי תיבול ים-תיכוניים ותבלינים וחמיצות בריאה, מהנים לשתייה גם בימים חמים יחסית, והחיבור לבין אוכל הים-תיכוני עובד טוב.

בורדו אדום

מקורו בבורדו בצרפת, ונפוץ בכל העולם. בבלנד ניתן למצוא תמיד את הקברנה סובניון וקברנה פרנק  ואת המרלו, הפטי ורדו והמלבק נתונים להחלטת היינן. ישנם וירציות רבות לברודו ואף לכל צד בגדה יש את הגירסא שלה

ריוחה

ריוחה, הבלנד שמאפיין את ספרד, מכיל בעיקר טמפרנילו (חייב לפחות 70%) ומהווה את בסיס התערובת  כשגרנאצ’ה, מזואלו וגראציאנו מהווים את האיזון.

קיאנטי

עד לאמצע המאה ה-19 יוצר יין הקיאנטי מענבי סנג’ובזה בלבד. ואז הוחלט כי היין ייוצר מסוגים נוספים של ענבים. כך כללה התערובת 70% ענבי סנג’ובזה, 15% ענבי קאנאיולו ו-15% ענבי מלוואזיה ביאנקה (ענב לבן ארומטי מיוון).
מאז נעשו עוד ועוד שינויים ומפחיתים את השימוש בענב הלבן ואף מכניסים ענבים מחוץ לאטיליה כמו קברנה סובניון וקברנה פרנק (מותר עד 15%).

שמפניה

מעבר לחובה שהענבים והיין  מאיזור שמפיין, יש חובה שיכולול שלושה סוגי ענבים: שרדונה, פינו מונייה ופינו נואר.
לעתים ניתן ליצור שמפניה רק משרדונה (היחידי שענב לבן) ואז יקרא בלאן דה בלאן, במידה ויש את הזנים האדומים יקרא בלאן דה נואר.

ברודו לבן

מקורו בבורדו בצרפת פחות מוכר מהבורדו האדום אך עדין יש לו מקום של כבוד אצל חובבי היין הלבן. ישנם 2 זנים עיקריים: : סמיון וסוביניון בלאן  וכמה זנים פחות מוכרים המשמשים בבורדו כמו מוסקדל, קולומברד ואוגני בלאן (הענב המשמש בקוניאק). בתערובת זו סוביניון בלאן מביא את הניחוחות העשירים ואילו סמיון מוסיף נופך של מורכבות, המוסקדל  תורם ניחוחות של ענבים.

סואבה

סואבה  מיוצר בעיקר  מענבי גרגנגה שגדלו בכרמים על הגבעה ממזרח לוורונה, באזור היין ונטו בצפון מזרח איטליה. היין לבן יבש ופריך ופירותי. הגרגנגה מחוייב להיות לפחות 70% לפי התקנות DOC , וממנו מתקבל רוב הארומות שמקורן גם בענב וגם בקליפה.

אהבתם?

שתפו עם חברים

Facebook
Email
WhatsApp

פוסטים קשורים:

לשתף

אני מעל גיל 18

כי בכל זאת יש חוק

אני מעל גיל 18

כי בכל זאת יש חוק

preloader